Optimum - Beszéljük csak meg...

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

2018. november 12. - KMartin01

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani. DE, pontosan miről is van szó?

Ahhoz, hogy megértsük, ezt az egész dolgot, vissza kell mennünk az időben egészen az ókori zsidóságig. Abban az időben hogyan is működött a „nyugdíj” intézménye? A tízparancsolat kimondja: „Atyádat és anyádat tiszteld”, és ez az anyagi tiszteletre és támogatásra is parancsolt. Ez nem csak a zsidóságnál volt bevett szokás, de más társadalmaknál is működött. Azonban volt olyan civilizáció is, ahol az időseket, magukra hagyták, hogy nyugodtan tudjanak „elköltözni” egy másik életbe.

Az ipari forradalom jelentette a fordulópontok, addig a családok együtt élték mindennapjaikat, az idősek segítették nevelni a gyerekeket, az aktívak pedig ellátták idős szüleiket. Az urbanizációval ez füstbe ment, a fiatalok a városba költöztek, és nem tudtak gondoskodni szüleikről. A megoldás a felosztó-kirovó rendszer lett a befutó, amely a mai napig az állami nyugdíjrendszer alapját képezi a legtöbb társadalomban.

A jelenlegi nyugdíjrendszert felosztó-kirovó elven hozták létre még a XX. század elején, és a társadalmi szolidaritás elvén működik, vagyis az aktív dolgozók járulékaiból fedezik az idősebb generáció megélhetését. Ez mit is jelent? A nyugdíjunkat nem a saját befizetéseinket félretéve, azt kamatokkal növelten fizetik ki, hanem a későbbi munkavállalók járulékaiból. Persze ez kiválóan működik egy olyan társadalomban, ahol egyre nő a fiatal munkaerő. De ránk inkább az ellenkező vonatkozik: kevés gyerek születik, sokan minimálbérért, esetleg feketén dolgoznak, nő a várható élettartam. Tehát nő a nyugdíjasok száma a társadalom pedig öregszik.

 A rendszer megborul, nem lesz elég pénz a kasszában a nyugdíjak kifizetéséhez.

Amikor ezt a rendszert kitalálták, Magyarországon a várható élettartam 40 évnél kevesebb volt, ma 70-nél több.

JÖVŐ

Belátható, hogy a nyugdíjrendszer ebben a formában nem fenntartható és az is egyértelmű, hogy az alacsony születési trend megfordítása irreális elvárás rövidtávon. Az elvándorlás is jelentősen rontja a helyzetet, tekintettel arra, hogy a külföldi magyar munkavállalók az átlagnál jobban képzettek, többségében fiatalok és fiatal családosok, tehát pontosan az a réteg, akik nyugdíjjárulékára nagy szükség lenne most!

VAN MEGOLDÁS?

Léteznek egyes országokban ún. tőkefedezeti nyugdíjalapok, amelyek lényege, hogy amit befizetsz, és amit a nyugdíjalap a befektetési tevékenységével még hozzátesz, abból fog képződni a nyugdíjad. A világ legnagyobb ilyen alapja a norvég állami nyugdíjalap. Nálunk is megvolt az ehhez hasonló rendszer, azaz a magán-nyugdíjpénztári rendszer, amit felszámoltak. A kormány szerint el van intézve a nyugdíjkérdés egy Alaptörvény módosítással miszerint:

„Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson."

Dehogy, hiszen hoztak még egy törvényt:

„Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben.”

A szándék nem más minthogy: az állam kivonulni látszik a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerből és a felelősséget a gyermekekre hárítja, és visszatérünk az ókori rendszerhez.

Ha te mégis szeretnél nyugdíjat a legjobb, ha saját magadat biztosítod. Három hivatalos megoldás van:

  • nyugdíjbiztosítás: Az első és legfontosabb tehát, hogy a nyugdíjbiztosítás alapja, egy több mint 20 éve létező konstrukció, amely az államtól teljesen függetlenül működő, nemzetközi és gyakran több száz éves üzleti biztosító társaságok kínálataiban érhető el, ugyanúgy, mint egy kötelező- vagy lakásbiztosítás. Jellegét tekintve pedig ez egy saját nevünkre szóló megtakarítási számla, amely életbiztosítási védelemmel is kombinált. (Bővebben)
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESz): A NYESz számla egy speciális értékpapírszámla, ami nem úgy működik, mint egy bankszámla, itt nincs látra szóló kamat, csak értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy te magad intézed a befektetéseidet, és adsz-veszel az állami szabályozás szerint megengedett értékpapírokból, ha szeretnél hozamot realizálni. Egyszerre csak egy NYESz számlád lehet, amit a NYESz-R jelzéssel kell ellátni. (Bővebben)
  • önkéntes nyugdíjpénztár: Magyarországon a legrégebbi állami támogatással is rendelkező nyugdíj-előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Ez egy államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági forma, ami részben azért jött létre, hogy a cégek béren kívüli juttatásként tudják támogatni a dolgozók nyugdíj előtakarékosságát. Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a munkáltató által befizetett díjakra nem jár a 20%-os adókedvezmény. (Bővebben)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://optimum.blog.hu/api/trackback/id/tr9214368275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyikk 2018.11.13. 17:38:06

Kezdö vagy meg pajti, tanuljal meg...

nyikk 2018.11.13. 18:01:11

Ezt a temat masok mar sokkal alaposabban kiveseztek.Ez itt olyan. mintha egy kezdö ügynök probalna vevöket fogni...

flydomi 2018.11.13. 18:31:29

@nyikk:

pár év papi,és boldog lehetsz,mert nem lesz nyugdijad. :) És akkor elmondhatod,hogy tanulj még pajti...…:):):):)

midnightcoder2 2018.11.13. 18:41:43

A rendszert nem a demográfia fogja megborítani, hanem az hogy egyre kevesebb ember kell a termékek előállításához, és ez a trend csak fokozódni fog. A MI terjedése is felszámol majd egy rakás munkahelyet.
Ergo a fiatalnak sem igen lesz munkája. Ebben a forgatókönyvben kb. az alapjövedelem jelenthet megoldást fiatalnak és öregnek, kérdés hogy miből.

A megtakarítások pedig igazán akkor jelenthetnek megoldást, ha addig nem omlik össze a pénzügyi rendszer globálisan vagy csak Európában. Erre viszont nem fogadnék nagyobb tételben.

Orbán egy Palpatine 2018.11.13. 19:26:10

És azt hol lehet jelezni, ha én nem kívánok nyugdíjjárulékot fizetni, ha lehet tudni, hogy nem leszek jogosult nyugdíjra? Ez kb piramisjáték, ahol előre látszik a bukó. Az MNYP arányát inkább növelni kellett volna, de a fideszesek inkább ellopták, a birka nép meg tapsol nekik hozzá.

HaCS 2018.11.13. 19:39:14

@midnightcoder2:

"Ebben a forgatókönyvben kb. az alapjövedelem jelenthet megoldást fiatalnak és öregnek, kérdés hogy miből."

Ebben a forgatókönyvben a robotok által megtermelt termékekből keletkező haszonból. Az utánuk befolyt forgalmi adóból. A robotokra kivethető spec. 100 %-os jövedelemadó is szabályozott "szakmai" minimálbérrel. Stb.

Ne legyünk túl földhöz ragadtak! A társadalomtudományok meg a közgáz szabályai nem örök érvényűek. Most még nem látjuk a megoldást, mert még nem is annyira égető. Majd ha gazdaságilag/politikailag is sürgős lesz nagyon sok ember fog ezen hirtelen gondolkozni, és előkerülnek a kreatív megoldások.

midnightcoder2 2018.11.13. 20:22:07

@Orbán egy Palpatine: A manyup az utolsó fillérig adósságból volt fedezve. Semmivel sem volt fenntarthatóbb mint az FK.

Tiktak58 2018.11.13. 21:16:05

Nyugi majd orbán és bandája kitalálja hogy ha van ingatlanod akkor az az övék és cserébe kapsz egy kevés nyugdíjat. Amikor felvásároltak mindent és már a tulajdoni lapon is övék az ország akkor lehetsz náluk rabszolga ….Majd az "urak" eldöntik hogy mennyit eszel és mennyi ideig élsz.
Aki meg ellenkezik majd elintézik máshogy.

BiG74 Bodri 2018.11.13. 21:27:20

@midnightcoder2:
Nem unalmas ennyit hazudni?
A rendszer bevezetése vagy hitelből, vagy költségvetési pénzek átcsoportosításából történhetett meg. A kölcsön mellett döntöttek. Persze, hogy egy új megtakarítási alap felépítéséhez pénz kell, míg a rendszer el nem kezd dolgozni, az pedig az elején látható volt, hogy évtizedeket jelent a a felépülése.
Aztán jött a fityisz, érdekes módon egy gazdasági válság elején, leromlott értékpapír állománnyal is, brutális pénzt vett ki a rendszerből.
Baromságot szajkoztok, szimpla kis tolvajok vagytok!

Kelly és a szexi dög 2018.11.13. 21:38:58

ez a mostani rendszer egy piramisjáték és nem mellesleg kurvára igazságtalan is

kutyás majmok népe 2018.11.13. 22:17:58

@midnightcoder2: "A manyup az utolsó fillérig adósságból volt fedezve."

Hazudsz, mint Orbánnak bármelyik csicskája. Szóval, akkor a fideszesek az adósságot lopták el, nem a manyup vagyont? Ezt melyik hülyével sikerült elhitetned magadon kívül?