Optimum - Beszéljük csak meg...

Brüsszel megbünteti Magyarországot, a zűrös közbeszerzések miatt

2019. május 21. - KMartin01

943269.jpg

Magyar küldöttség érkezett kedden Brüsszelbe, hogy megpróbáljanak alkudni az EU által tervezett támogatásmegvonásokból. Az Európai Bizottság „halmazati büntetést” határozott meg, mivel a folyamatos vizsgálatok kimutatták, hogy az uniós források közbeszerzéseinél rengeteg a szabálytalanság és a rendszer aminek ezeket a közbeszerzéseket kellen felügyelnie nem működik megfelelően az országban. Így szinte akadálytalanul nyúlhatják le az EU-s pénzeket Orbán haverjai.

A brüsszeli küldöttek 55 közbeszerzési eljárást, 665 millió euró értékű szerződést vizsgáltak meg a 2014-es közbeszerzésekből, a nagy értékű, illetve a kockázatosnak ítélt területekről. Ezek közül 13 projekt akadt fenn a rostán, és összesen 16 kifogásolható tételt találtak.

Ez nem jelent mást mint, hogy minden harmadik-negyedik eljárásban találtak súlyos szabálytalanságot.

 Fennakadt a szűrőn például a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum felújítása, amelynél túl specifikusak voltak a kivitelező kiválasztásának kritériumai, vagy a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal irodabútor-beszerzése, ahol csak egy konkrét konzorcium tudott nyerni, míg a csepeli szabadkikötő fejlesztésére egyedül az akkor még Simicska Lajos érdekeltségében álló Közgép volt alkalmas.

Ez ugyan a jelentés szerint nem azt jelenti, hogy minden pénz az oligarchák kezei közé kerül, de azt igen, hogy azoknál a nagyobb beruházásoknál ahol sokat lehet zsebre tenni ott korlátozzák a potenciális pályázók körét.

A 2014-es jelentés után méginkább romlott a helyzet...

A 2015-2017-es időszakból 1200 milliárd forint összértékű közbeszerzést vizsgálva az Európai Bizottság 29-ből 24 projektben talált kivetnivalót. Nem vaktában választották ki a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, és egy sor olyan építési beruházás, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

A vizsgálat megállapította, hogy éppen csak működik a közbeszerzések ellenőrzési rendszere és szükségesnek találják, hogy az uniós támogatásokból minden tizedik eurót megvonjon Magyarországtól. Elvileg Brüsszel megtehetné, hogy felfüggeszt minden folyósítást, de nem tudjuk hogy ezt miért nem tették meg, hiszen már régen átléptük az 5 százalékos hibahatárt.

A magyar küldöttek azt szeretnék elérni, hogy Brüsszel a várható büntetés 10 százalékát engedje el. Azonban kétlem, hogy az EU engedne ebben az ügyben, hiszen egyre több súlyos szabálytalanság lát napvilágot, és nem látható a javuló tendencia.

A bejegyzés trackback címe:

https://optimum.blog.hu/api/trackback/id/tr9614842884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.22. 05:24:16

Brüsszel nem adja fel a harcot gazdái érdekeiért.