Optimum - Beszéljük csak meg...

Magyar-orosz onkológiai intézet létrehozását jelentették be

2018. november 13. - KMartin01


Fotó:riavrn.ru

Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere jelentette be, hogy olyan onkológiai kutató központokat hoznak létre ahol, a magyar és orosz kutatók dolgozhatnak együtt. -írja a RIA Voronezh.
Az így létrejövő onkológiai intézetnek lesznek kirendeltségei Budapesten, Moszkvában és Voronyezsben is.

A tervezet szerint az új központokban áttörést érnének el a rákkutatásban és rákgyógyításban, erre egy külön projektet hoznak létre, ami 2019-ben indul.

Az orosz újság szerint Magyar Rektori Konferencia már az utóbbi években több alkalommal is folytatott megbeszéléseket orosz rektori szervezettel, ezek témája pedig egy hosszú távra szóló együttműködés volt.

Alexander Gusev a voronyezsi régió kormányzója szerint:

Nagyon fontos volt egy olyan intézmény létrehozása, amely egyesíti a két ország vezető onkológusait.

A Voronezh Állami Orvostudományi Egyetem (VSMU) több éve együttműködik a magyar egyetemekkel. 2014-ben a VSMU és a magyar Országos Onkológiai Intézet között együttműködési megállapodás kezdődött.

2017-ben Merkél Béla, a Semmelweis Egyetem Szív- és Érsebészeti Központjának elnöke előadást tartott a voronezhi diákoknak a szív- és érrendszeri megbetegedések létrejöttéről a profi sportolók körében.

2018 februárjában a VSMU hallgatók részt vettek a Magyarországon megrendezett nemzetközi hallgatói konferencián.

Alexander Gusev megjegyezte, hogy a Voronezh régió potenciálisan növelheti a Magyarországgal folytatott kereskedelmet is.

Tudjuk, hogy Magyarországon a turizmusra és a kikapcsolódásra kiváló lehetőségek vannak. A voronyezsi polgárok már tapasztalták, de mi is szeretnénk meghívni a magyarokat, hogy látogassanak el a mi régiónkba.

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani. DE, pontosan miről is van szó?

Ahhoz, hogy megértsük, ezt az egész dolgot, vissza kell mennünk az időben egészen az ókori zsidóságig. Abban az időben hogyan is működött a „nyugdíj” intézménye? A tízparancsolat kimondja: „Atyádat és anyádat tiszteld”, és ez az anyagi tiszteletre és támogatásra is parancsolt. Ez nem csak a zsidóságnál volt bevett szokás, de más társadalmaknál is működött. Azonban volt olyan civilizáció is, ahol az időseket, magukra hagyták, hogy nyugodtan tudjanak „elköltözni” egy másik életbe.

Az ipari forradalom jelentette a fordulópontok, addig a családok együtt élték mindennapjaikat, az idősek segítették nevelni a gyerekeket, az aktívak pedig ellátták idős szüleiket. Az urbanizációval ez füstbe ment, a fiatalok a városba költöztek, és nem tudtak gondoskodni szüleikről. A megoldás a felosztó-kirovó rendszer lett a befutó, amely a mai napig az állami nyugdíjrendszer alapját képezi a legtöbb társadalomban.

A jelenlegi nyugdíjrendszert felosztó-kirovó elven hozták létre még a XX. század elején, és a társadalmi szolidaritás elvén működik, vagyis az aktív dolgozók járulékaiból fedezik az idősebb generáció megélhetését. Ez mit is jelent? A nyugdíjunkat nem a saját befizetéseinket félretéve, azt kamatokkal növelten fizetik ki, hanem a későbbi munkavállalók járulékaiból. Persze ez kiválóan működik egy olyan társadalomban, ahol egyre nő a fiatal munkaerő. De ránk inkább az ellenkező vonatkozik: kevés gyerek születik, sokan minimálbérért, esetleg feketén dolgoznak, nő a várható élettartam. Tehát nő a nyugdíjasok száma a társadalom pedig öregszik.

 A rendszer megborul, nem lesz elég pénz a kasszában a nyugdíjak kifizetéséhez.

Amikor ezt a rendszert kitalálták, Magyarországon a várható élettartam 40 évnél kevesebb volt, ma 70-nél több.

JÖVŐ

Belátható, hogy a nyugdíjrendszer ebben a formában nem fenntartható és az is egyértelmű, hogy az alacsony születési trend megfordítása irreális elvárás rövidtávon. Az elvándorlás is jelentősen rontja a helyzetet, tekintettel arra, hogy a külföldi magyar munkavállalók az átlagnál jobban képzettek, többségében fiatalok és fiatal családosok, tehát pontosan az a réteg, akik nyugdíjjárulékára nagy szükség lenne most!

VAN MEGOLDÁS?

Léteznek egyes országokban ún. tőkefedezeti nyugdíjalapok, amelyek lényege, hogy amit befizetsz, és amit a nyugdíjalap a befektetési tevékenységével még hozzátesz, abból fog képződni a nyugdíjad. A világ legnagyobb ilyen alapja a norvég állami nyugdíjalap. Nálunk is megvolt az ehhez hasonló rendszer, azaz a magán-nyugdíjpénztári rendszer, amit felszámoltak. A kormány szerint el van intézve a nyugdíjkérdés egy Alaptörvény módosítással miszerint:

„Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson."

Dehogy, hiszen hoztak még egy törvényt:

„Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben.”

A szándék nem más minthogy: az állam kivonulni látszik a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerből és a felelősséget a gyermekekre hárítja, és visszatérünk az ókori rendszerhez.

Ha te mégis szeretnél nyugdíjat a legjobb, ha saját magadat biztosítod. Három hivatalos megoldás van:

  • nyugdíjbiztosítás: Az első és legfontosabb tehát, hogy a nyugdíjbiztosítás alapja, egy több mint 20 éve létező konstrukció, amely az államtól teljesen függetlenül működő, nemzetközi és gyakran több száz éves üzleti biztosító társaságok kínálataiban érhető el, ugyanúgy, mint egy kötelező- vagy lakásbiztosítás. Jellegét tekintve pedig ez egy saját nevünkre szóló megtakarítási számla, amely életbiztosítási védelemmel is kombinált. (Bővebben)
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESz): A NYESz számla egy speciális értékpapírszámla, ami nem úgy működik, mint egy bankszámla, itt nincs látra szóló kamat, csak értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy te magad intézed a befektetéseidet, és adsz-veszel az állami szabályozás szerint megengedett értékpapírokból, ha szeretnél hozamot realizálni. Egyszerre csak egy NYESz számlád lehet, amit a NYESz-R jelzéssel kell ellátni. (Bővebben)
  • önkéntes nyugdíjpénztár: Magyarországon a legrégebbi állami támogatással is rendelkező nyugdíj-előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Ez egy államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági forma, ami részben azért jött létre, hogy a cégek béren kívüli juttatásként tudják támogatni a dolgozók nyugdíj előtakarékosságát. Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a munkáltató által befizetett díjakra nem jár a 20%-os adókedvezmény. (Bővebben)

 

 

Orbán és Izrael

Képtalálat a következőre: „orbán izraelben”

A Magyar Honvédség által megvásárolt Airbus A319-esen érkezett a magyar kormánydelegáció kedden Izraelbe, ami azért érdekes, mert Simicskó István és Lázár János is azt hangsúlyozta korábban, hogy az AirBerlintől megvásárolt két Airbus nem kormánygép, hanem csapatszállító lesz.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az Origónak arról beszélt,

mivel a Magyar Honvédségnek van repülőgépe, ezért külföldi hivatalos utak esetén inkább a Honvédségnek, és nem egy külföldi légitársaságnak fizetünk.

A magyar miniszterelnök a barátjának nevezte Netanjahut a sajtótájékoztatón, az izraeli miniszterelnököt tegezte.

Netanjahu fontosnak nevezte az antiszemitizmus elleni küzdelmet, illetve kiemelte, hogy „ma a magyar zsidók félelem nélkül élnek”. Orbán megjegyezte, hogy Nyugat-Európában új típusú antiszemitizmus jelent meg, és az Izrael-ellenességet is az antiszemitizmus megnyilvánulásának tekinti.


Képtalálat a következőre: „orbán izraelben”

Az izraeli kormányfő azt mondta, hogy a magyar miniszterelnök látogatása nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán Viktor a visegrádi országokat is képviseli. Közölte, sok lehetőséget lát a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztésében.

Netanjahu arról is beszélt, hogy a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség.

A sajtótájékoztató végén az izraeli miniszterelnök megjegyezte, hogy szívesen küldenének megfigyelőket a felcsúti Puskás Akadémiára, mert „szeretnének kijutni a következő labdarúgó-világbajnokságra”.

A kormányfő hivatalos izraeli programja részeként fát ültetett a Nemzetek Ligetében, és köszöntőjében kiemelte: e barátság alapja a magyarországi zsidó közösség, amely a legnagyobb Közép-Európában, a nagyszámú magyar diaszpóra Izraelben, Herzl Tivadar öröksége, a hasonló értékek, valamint a béke és biztonság megőrzésének közös vágya.

Orbán Viktor azt mondta:

nagy jelentősége van a mostani faültetésnek, amely a magyar-izraeli barátságot jelképezi.

A Választás margójára

Képtalálat a következőre: „választás 2018 fidesz”

Bebizonyosodott, hogy EURÓPÁBAN van hely ahol, választási program nélkül és nem túlzok, ha azt mondom, kormányzás nélkül országgyűlési választást lehet nyerni. A gyűlölet és a félelemkeltés, felülírta a rendkívüli problémákat az oktatásban az egészségügyben..

"Nincs új a nap alatt"De hiszen Orbán Viktor is megmondta: "A kormánynak nem az a dolga, hogy kormányozzon.."

Valószínűleg ezeket a sorokkal is nagyon jól tisztában voltak:

A „jobb félni, mint megijedni” álbölcsesség csupán, valójában félni semminél sem jobb. Ez az érzelem megbéníthat bennünket, önmagunkba és a világba vetett hitünket megrendíti, energiáinkat felemészti. Nem véletlen, hogy az ember leigázásának legegyszerűbb módja a félelemkeltés. Jól tudják ezt azok, akik a médián keresztül hatalmat gyakorolnak. Gondoljunk csak arra, hogy miről számolnak be a híradások. Ha az emberen eluralkodik a félelem, hajlíthatóvá és befolyásolhatóvá válik, lehetőségei beszűkülnek, keveset tud tenni magáért.

De mit is hittünk? A jól kiépített médiabirodalom, a hűbérúri berendezkedés, és Kubatov listák után? Önkényuralomban akartunk a Demokrácia nevű játékban nyerni... Olyan párt vagy olyan ember ellen, aki egyre inkább a kelet és Putyin felé helyezi figyelmét. Olyan ország vezetője felé, ahol az egyetlen esélyes ellenzéki jelöltet börtönbe záratták.

Visszatérve a médiabirodalomra, nem meglepő, hogy vidéken ilyen remekül teljesített a Fidesz, hiszen minden megyei napilap vagy Mészáros Lőrinc vagy Andy Vajna kezében van. Mindenféle megerőltetés nélkül napi szinten az emberek képébe tolták a Sorosozást, a migránsozást, és a jelenlegi kormány istenítését. 

Nem hülyének nézve az embereket... pont jutott pénz így választás előtt egy kis Erzsébet utalvány osztásra, egy kis téli "rezsicsökkentésre", hiszen dübörög a GAZDASÁG. Ez által persze fátylat borítanak az emberek a "korrupciós botrányok" sorozatos híreire, és magas rangú kormányzati tisztségviselők állítólagos bűneire. Úgy mondják, hogy: "De hát, ha más lenne hatalmon azok is lopnának."

Képtalálat a következőre: „választás 2018 fidesz”

Szomorúan néztem, ahogy több fiatal szerint már csak a külföld a járható út, és olyannyira kezdünk elszakadni Európától és az EU-tól, hogy ők nem szeretnének itt élni a kormány által dicsőített ILLIBERÁLIS ÁLLAMBAN.

Stop Szél Bernadett?!

A mai napon egy érdekes eseménynek lehettünk szemtanúi. A Fidesz képviselői kivonultak a a Nemzetbiztonsági Bizottság üléséről, mivel azon Szél Bernadett is megjelent.

A gyűlést még január 18-án, Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke hívta össze a mai napra, hogy az illetékes szervek számoljanak be a "titokban befogadott" 1300 menekültről és a "Soros-tervről". Az ülésre várták Orbán Viktor miniszterelnököt is, ám mondanunk sem kell, nem jelent meg. Egyébként az bizottság összehívását  a Jobbik és az LMP is támogatta.

Na de miért is vonultak ki a fideszes képviselők az üléséről? A választ maga Németh Szilárd adta meg, még a Pesti Srácoknak adott interjújában, ahol arról beszélt, ha megjelenik Szél Bernadett is a bizottság ülésén, akkor megteszik azt, hogy kivonulnak a teremből, mert szerintük Szél Bernadett Soros György érdekeit szolgálja, és nem szeretnék, ha a politikus fontos információkhoz jutna ezen az ülésen. Fontos lehet megemlíteni, hogy korábban ki is akarták tiltani Szél Bernadettet erről az ülésről, de mivel ő is a testület tagja, ezért ezt nem tehették meg. Nem elfejtendő tény az sem, hogy a bizottsági ülés nyilvános volt, tehát az elhangzott dolgokról nem csak Szél Bernadett tudott volna, hanem gyakorlatilag mindenki, aki nyomon követi az eseményt. 

d_as20180125005.jpg

(MTI Fotó: Kovács Tamás)

Molnár Zsolt azt mondta, az állítólagos "Soros-terv" létezéséről eddig semmi konkrétumot nem kaptak (lásd : bizonyítékot rá), ezért szívesen fogadták volna a miniszterelnököt is, hogy mutasson fel valamit az ügy érdekében. 

A fideszesek az ülés elején még teljes létszámban képviseltették magukat, ám Németh Szilárd közölte, amíg az LMP-s képviselő a teremben van, addig nem hajlandók a "Soros-tervről" beszélni (még egyszer mondom, nyilvános ülés volt). Szél persze nem tágított, így a testület fideszes tagjai szépen el is hagyták az üléstermet. 

Mirkóczki Ádám, jobbikos képviselő szerint, ha Szél Bernadett tényleg nemzetbiztonsági kockázatot jelent, akkor az a belügyi szerveknek nagyon kellemetlen tud lenni, mivel a bizottság tagjaként át kellett esnie egy nemzetbiztonsági átvilágításon. Ha ezek után a képviselő asszony még mindig kockázatot jelent, akkor az illetékes hatóság valamint nagyon nem jól végzi a dolgát, ha pedig nem is jelent kockázatot, akkor Németh Szilárd és a Fidesz hazudik. 

Szél Bernadett elmondása szerint most sem kaptak bizonyítékot a Soros-terv létezéséről, mert ,,ahogy boszorkányok nincsenek, úgy Soros-terv sem létezik", valamint

a Fidesz megpuccsolta a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését.

Molnár azt is mondta, ha a kormány nem hajlandó érdemben reagálni, akkor Soros Györgynek fognak küldeni egy levelet, amelyben megkérdeznék, hogy létezik-e olyan, hogy "Soros-terv". A képviselő szerint, ha megérkezik a válasz, akkor minden ki fog derülni, és az ügyet le lehet zárni.

 

Horváth Marcell

A Fidesz tovább folytatja a műbalhét...

Újabb gyalázatkampányt indít a Fidesz Soros György ellen, ezzel tovább folytatják a műbalhéjukat.
Az Origo nevű propaganda lapban kedden hoztak nyilvánosságra a kormány újabb őrült „tervét”.

Olyan javaslatot tárgyalnának, meg amely lehetővé tenné Soros György kitiltását Magyarországról.
Az előbb említett lap azt állítja:

“Az elmúlt hetekben is több olyan hír látott napvilágot, amely arról szólt, hogy Soros György hogyan vásárol meg baloldali politikusokat és ál civileket, hogy a magyar politikai életet befolyásolja, és Magyarország érdekeivel ellentétes döntéseket erőszakoljon ki.

Majd szinte a hír megjelenésével egy időben a Fidesz ezt osztotta meg a közösségi felületén. 

 

Fidesz fényképe.

 

Reakciónk erre: Alaptörvény: XIV. cikk

 (1) Magyar állampolgár Magyarország területéről nem utasítható ki, és külföldről bármikor hazatérhet.

Felcsúttal lobbizó közmédiások..

Közmédiások a 444-nél

Kedd délután a 444 szerkesztőségének lépcsőházi külső bejáratánál, egy operatőrhöz hasonló személy volt jelen aki a kaputelefonon kereste a számokat. A kifele tartó 444-es szerkesztő megkérdezte kit keres, mire azt felelte, hogy a 444-et és a közmédiától jött. Az épületet elhagyó személy elmondta a kaputelefon számát, majd elment.

Az operatőr ám nem vette igénybe a csengőt, és feltehetőleg sci-fi-be illően surrant fel a 444 szerkesztőségének ajtaja elé.

Majd, pár perccel később két 444-es szerkesztő, észrevette az ajtót filmező operatőrt, aki nem akart válaszolni arra, hogy hogyan hívják, mit keres itt és, hogy miért nem kért erre engedélyt.

Videó az esetről:

 

 

A 444 szerkesztősége megkereste a közmédiát az üggyel kapcsolatban, amire ezt a közleményt adták ki:

Ahogyan minden magyar médiaszereplő, kollégáink is csak a dolgukat végezték. Önöknél éppen vágóképeket készítettek a Médiaklikk c. magazinműsorunk legfrissebb adásához.

Az újságírók a bíróságok jogértelmezése alapján közszereplőnek minősülnek, ezért különös dolog, hogy pont az a 444.hu tesz fel szemrehányó kérdéseket, ahol mindennaposak közszereplőket előnytelen helyzetben ábrázoló lesifotók; így az előzetes engedélykérésre történő hivatkozásukat sem tudjuk értelmezni. Ahogyan az is egy különös sajtóetikai érvelés, hogy kollégáink csengetés nélkül mentek be a lépcsőházba.

Feltesszük, Önök sem kértek engedélyt Felcsút-Hatvanpusztán, mielőtt magántulajdonú ingatlanokról forgattak drónfelvételeket, majd be is mutatták azokat.

Kollégáink nem Önöket személyesen, hanem a helyiséget vágóképezték, ahol Önök dolgoznak.

Az Arany emlékév okán a költő barátjának, Petőfi Sándornak ide vágó, vagy talán éppen a 444-nek írt sorait idézzük: »Más szemében, ő a szálkát megleli, az Övében a gerendát feledi. A deákné vászonánál Ő se jobb: engem dönget a lopásért, s szinte lop, lopni jár ő...«

Tisztelettel,
MTVA Sajtóiroda
” 

Forrás:444.hu

 

Anglia szétesőben

Theresa May bejelentette, hogy előrehozott választások lesznek Angliában. Ezt a kormányfő azzal magyarázta, hogy stabilitásra és biztonságra van szükség az Európai Unióból való kilépés lefolytatásához. May szerint az ellenzék gyengíti az egységet és ezáltal az ország tárgyalási pozícióját és erejét is az EU-val szemben.

Ezzel a döntéssel a miniszterelnök asszony bármennyire is vulgárisan hangzik „segget csinált a szájából”, hiszen pár hónappal ezelőtt még azon az állásponton volt, hogy semmilyen esetben nem tartanak időközi választásokat, mivel a népszavazás megfelelő felhatalmazást adott neki és a kormánynak, hogy problémamentesen lefolytassa a kilépést, és az csak bizonytalanságot okozna.

A hírek szerint nem sikerült megegyezni a közös piac és a többi előnyök megtartásával való kilépésről. Brüsszel álláspontja, hogy ha valóban ki akar lépni Anglia ugyanazok a szabályok vonatkozzanak rájuk, mint bármely EU-n kívüli országra.

May azt nyilatkozta, hogy:

Ha most nem tartunk parlamenti választásokat, folytatódna (az ellenzék) politikai játszadozása (…) A Westminster megosztottsága veszélyezteti azt a képességünket, hogy sikert kovácsoljunk a Brexitből.

"A holnapi napon (a parlamentben) szavazzanak a választásra. Tegyük le az asztalra a javaslatainkat és a programunkat és döntsön a nép."

A mai napon May már be is nyújtja az ezt tartalmazó javaslatot az alsóháznak. A kiírásához a képviselők kétharmadának támogatása szükséges, a brit Munkáspárt is támogathatja ezt.

 

Közben a font árfolyama zuhanni kezdett…

 

 

Átalakulóban az autóipar...

avagy az elektromos autók térhódítása

Nagy fába vágom most a fejszémet, ezzel a cikkel, mint első tudományos cikk az oldalon, de azért megpróbálom. Először is kezdjük az autózás történetével. Az első négyütemű belső égésű motort Nikolaus August Otto készítette el 1876-ban, aki "csak" egy kölni származású utazó kereskedő volt. Ezt a motort használta fel elsőként Karl Friedrich Benz 1866-ban. A teljesen maga szerkesztette járművet, melyet csak 3 kerékkel látott el, Benz Patent-Motorwagen-nek nevezte el. A mai gyártósoros technológiától teljesen eltérő módon szerelték össze ezeket a kocsikat. Kézzel. A Ford T-modell volt az első autó, ami ilyen gyártósoron készült. Fontosnak tartom kiemelni a T-modell magyar vonatkozást, hiszen Galamb József volt a Ford gyár első főmérnöke, akinek a tervei alapján elkészült az első Ford típusú gépjármű.

galamb1.PNG

Ezek az első, kezdetlegesnek mondható, ám abban az időben igazi kuriózumnak tartott közlekedési eszközök először csak hintók, korabeli lovaskocsik külsejét kapták, tele derékszöggel, nagy légellenállással, bár akkor még esz senkit sem zavart, hiszen ezekkel az alkalmatosságokkal találkoztak nap mint nap és a motor teljesítményét sem rontotta óriási mértékben. Ám ahogy egyre jobb motorokat fejlesztettek ki, szükségessé vált az aerodinamikusabb dizájn. Ennek a gondolatnak volt talán az első képviselője Ferdinand Porsche a Volkswagen Bogár típusú autókkal (1937). Itt már megjelent az autó szinte egész felületét befedő karosszéria, kényelmesebb, elszeparált utastér, ami szélvédővel is védte az utasokat a menetszéltől. Ezek mellett helyett kapott még a csomagtartó, a pótkerék és a különálló sárvédők. Röviden összefoglalva: az autóipar folyamatosan fejlődött és fejlődik most is.

És akkor térjünk át az elektromos autókra. Ha már a T-modellnél volt magyar érdekeltség, akkor itt miért ne lenne? Ugyanis Jedlik Ányos 1828-ban kifejlesztette az elektromotort, amit tökéletesítve bemutatta, hogy ez járművek hajtására is alkalmas, pl.: mozdonyok, és ugye az autókhoz. Az Egyesült Államokban egy iparmágnás, Albert Augustus Pope vállalata honosította meg az elektromos autókat, melyek rendkívüli népszerűségnek örvendtek. Olyannyira, hogy a 19. század végére körülbelül minden harmadik jármű az USA-ban elektromossággal működött. Bár mikor megjelentek a piacon a benzines autók, a lelkesedés alábbhagyott ezen járművek iránt.

A nagy áttörés a 90-es években jött, mikor a nagy autógyártók, mint például a General Motors és a Toyota is felfedezték a villanyautókban rejlő profit lehetőségét és piacra dobták saját márkáikat. Állami projektek indultak az elektromos autók fejlesztésére és népszerűsítésére, nem beszélve arról, hogy mára már szinte minden nagy autóipari cég dobott piacra környezettudatos hibrid, illetve tiszta elektromos négykerekűt, sőt néhány vállalat, mint például a 2003-ban megalakult Tesla Motors kizárólag elektromos autók gyártását tűzte ki célul. Ennek eredményeképp mára már megközelíti a másfél milliót a forgalomba hozott elektromos gépkocsik száma, de az igazi robbanás a szakértők szerint még csak most jön, hiszen eddig minden évben megduplázódott a számuk.

tesla-model-s.jpg

(forrás: tesla.com)

Oké, ez mind szép és jó, de ha elektromos autó, akkor szennyezi-e egyáltalán a környezetettesla_powerwall.jpg, és ha igen, akkor mennyire? Az ember egyből rávágná, hogy semennyire, hiszen elektromos árammal működik. A valóság azonban ennél egy kicsit szomorúbb. Azok az elektromos autók, amelyek olyan árammal lettek feltöltve, amely szénerőműből származik semmivel sem szennyezik kevésbé a környezetet, mint benzines vagy dízeles társaik, igaz csak közvetett módon. Ellenben a megújuló energiaforrások segítségével előállított áram által működtetett gépjárművek jelentősen csökkentik az üvegházhatású és a kipufogógázok mértékét. Szerencsére ezt a gyártók is felismerték és folyamatosan ösztönzik a kormányokat, hogy építsék ki az ehhez szükséges infrastruktúrát. Legjobb példa erre a holland FastNed elnevezésű rendszer, melynek lényege, hogy az autópályák mellett legfeljebb 50 kilométerenként felállított gyorstöltő-rendszereket napkollektorokkal látták elEmellett sok villanyautós telepít otthonába napkollektort vagy szélkereket, így oldja meg az energiakérdést (pl.: Tesla Powerwall). 

Sok emberben él a tévhit, miszerint a villanyautók gyengék és lassúak. Az igazság az, hogy az elektromotorban nagyobb erő lakozik, mint hinnénk. Példának okáért a francia gyártású ”La Jamais Contente” (Az örök elégedetlen) már 1899-ben túllépte a 100km/órás sebességet, melyre a belső égésű motort használó autók sokáig nem voltak képesek. A száguldás mai szerelmeseinek pedig ott vannak a Tesla modelljei, melyek között találhatunk olyan típust is, mely több, mint 700 lóerővel és rendkívüli gyorsulásával (0-100km/h; 3,4s) sportautókat szégyenít meg.

A legnagyobb visszahúzó erő ezen autók esetében azonban mégis leginkább az áruk. A középkategóriás villanyautók ára újonnan is körülbelül 7 millió forintnál kezdődik, a jobbaké akár 20 millió forint fölé is rúghat. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy a fenntartási költségek jóval alacsonyabbak. Nincs olajcsere, nincsenek problémás alkatrészek, mint a sebességváltó, kipufogó-rendszer vagy az önindító, és a fékcsere is nagyon ritka. Az elektromos autók legnagyobb műszaki problémájának az előrejelzések az akkumulátort gondolták, de az eddigi eredmények azt mutatják, hogy az öt éve működő aksik kifogástalan állapotban vannak.

Most pedig nézzük meg az elektromos autók lehetséges jövőjét. A villanyautók manapság is nagy népszerűségnek örvendenek, elsősorban a cégek körében. Ahhoz, hogy a népesség körében is széles körben elterjedjen, még sokat kell tenniük a gyártóknak és a fejlett országok kormányainak. Egyelőre adókedvezményekkel és előnyökkel (ingyenes parkolás, legális buszsáv-használat) próbálják az elektromos autók felé terelni a vevőket. Az Európai Unió is támogatja az e-autókat, leginkább a töltőállomások építését szorgalmazzák.

És akkor a nagy kérdés. Kiszorulhatnak-e a szénhidrogénnel működő autók az utakról? Valószínűleg igen, hiszen az energiahordozójuk, az olaj nem fog örökké a rendelkezésünkre állni. Környezetre ártalmas hatásuk miatt pedig több ország, mint például Norvégia (ahol most is a legnagyobb az egy főre jutó elektromos autók száma) célul tűzte ki a kivonásukat. Hogy az alternatíva tényleg az elektromossággal működő jármű lesz-e, az még a jövő kérdése. Egyet azonban már most is biztosan tudhatunk: az autóipar átalakulóban van…

(A cikk összeállításában nyújtott segítségért köszönet Csejtei Balázsnak.)

Horváth Marcell

Romokban a Fidesz?

Közelednek a választások..

(hvg.hu)

Az elmúlt pár napban sorozatos tüntetéseknek lehettünk tanúi a fővárosban és az egész országban egyaránt. Több ezren vonultak utcára a CEU ügy miatt, de nagy részt nem CSAK ezért kiabálhatták az "Orbán takarodj" rigmust a sok közül. Ez egy nagyon összetett dolog. Ha nem lennének alapból is gondok az országban, akkor nem valószínű, hogy ennyien és ilyen hevesen vennének részt a CEU ellen futó demonstrációkon. Ekkora megmozdulás talán az internetadó ellen volt látható, de olykor már a 2006-os utcai összecsapásokra emlékeztetett. Igaz ez az érzés csak akkor fogott meg, mikor egy-egy létesítménybe bekívántak jutni a tüntetők, és ezért lökdösődésbe is belementek a "nép védelmezőivel". De egyébként tényleg nagyrészt békés demonstrációk voltak.

(origo.hu)

Mindenki tudja már, hogy az Orbán-féle rendszernek szüksége van egy fő ellenségre, akivel vagy amivel eltudják terelni az emberek figyelmét az általános problémákról. Ez most nem más mint, Soros György és egyeteme. Azt hiszem senki nem fog meglepődni, ha az internetadóhoz hasonlóan ezt a törvényt is visszavonja a kormány, csak hogy mentsék a bőrüket.

De várjunk csak! Közelednek a 2018-as választások! Kevesebb, mint egy év van hátra a kampányidőszakig. Lázár János pedig, vészjóslóan már azt nyilatkozta, hogy az elmúlt harminc év legdurvább kampánya következik. De ha körbenézünk, nem is olyan nehéz észrevenni, hogy a kampány már elkezdődött. A Fidesz ahogyan, az előbb említettem ellenséget állítanak be saját magukkal szembe, melyet Soros György mellett az EU-ban is találtak. Nemzeti Konzultáció..."Állítsuk meg, Brüsszelt!" Ezekre a Jobbik is megpróbált válaszolni, a "Ti dolgoztok, ők lopnak" plakátokkal, de persze nem olyan mértékben, mint ahogyan a kormányerők tehetik.

Furcsán hangzik, de ezeket a sorozatos tüntetéseket, a Fidesz tudatosan provokálhatta ki, nagyon is eszesen, amit én nem is vonok és vontam eddig kétségbe. Gondolhatják, ha a nép most ki ereszti a gőzt és a feszültséget nem marad szufla a választásokig... De, ha ez a lendület a demonstrálók körében megmarad, ami a látottak alapján nem olyan lehetetlen dolog lehet, hogy a baloldal vagy a Jobbik szavazókat csalogathatnak és megszorongathatják a Fideszt 2018-ban. Ha ez így lesz, a Fidesznek minden erejét be kell vetnie és még akár, tűzifát is kell osztaniuk a voksokért cserébe...