Optimum - Beszéljük csak meg...

Optimum - Beszéljük csak meg...

A magyar társadalom kasztosítása

2023. március 15. - KMartin01

A saját magát lépten-nyomon hazafinak beállító Orbánt valójában egyáltalán nem érdekli Magyarország és a magyar nép sikere, jóléte vagy épp biztonsága, pusztán csak a saját korlátozások nélküli hatalmának a hosszú távon való biztosítására törekszik.

Azonban egyetlen diktatúrát sem lehet fenntartani valamilyen mértékű társadalmi támogatás nélkül, hisz a diktátorok sem önmagukban cselekszenek a hazájuk és a honfitársaik ellen, hanem az őket ideológiai alapon vagy épp anyagi ellentételezésért cserébe kiszolgálni hajlandó kollaboránsokon keresztül, így Orbán számára is kulcsfontosságú a magyar társadalom kasztosítása a pártállami diktatúrájának a hosszú távon való fenntarthatóságához. Ugyanis a kasztosított társadalmakban könnyen lehet az elkülönülő társadalmi rétegeket egymás ellen kijátszani és közben a diktatúra számára legfontosabb társadalmi réteget pedig minden szempontból helyzetbe hozni, a kisebbség támogatásával uralkodva a többségen (lásd Aszad és az alavita kisebbség uralkodása Szíriában).

Így az állampárt is a magyar társadalom kasztosítására törekszik a rendelet- és törvényalkotásain keresztül, egyes társadalmi rétegeket közvetlenül az állampárt helyi káderei alá rendelve (pl. közmunkások), másokat pedig ellehetetlenítve (pl. az alacsony keresetű tanárok, egészségügyi dolgozók), közben pedig egy jól körülhatárolható társadalmi réteg helyzetbe hozásával kiépítve az állampárt társadalmi bázisát is. Az anyagilag és előrejutási lehetőségekben is megbecsült társadalmi bázisnak a tagjait pedig az állampárt szavazóként is bármikor mozgósíthatja, vagy épp a honfitársaik elleni tevékenységre besúgóként is könnyen alkalmazhatja.

Ezért annak érdekében, hogy a magyarok jobban átláthassák az állampárt ténykedéseit a magyar társadalmi viszonyok eltorzítására, szerintem a független sajtónak egy olyan egységesen használható digitális indikátort kellene létrehoznia, amelyet az elektronikus formában megjelenő cikkek mellé lehetne odahelyezni. Ez a digitális indikátor a működési elvében gyakorlatilag egy lakmuszpapírra hasonlítana, csak itt a sav-bázis kimutatása helyett az állampárt cselekedeteinek a társadalmi rétegekre való hatását lehetne bemutatni, a jövedelmi szintek, pártreferenciák, lakóhelyek, iskolázottság és többek közt nemek alapján is. Az egységes digitális indikátornak a korábbi cikkek mellett is való visszamenőleges elhelyezésével és az eredményeknek egy nyílt adatbázisba való automatikus feltöltésével az átlagemberek is egyetlen szempillantás alatt átláthatnák, hogy az állampárt cselekedetei mennyire a magyar társadalom szándékos eltorzítására irányulnak, közben kialakítva egy a hataloméhes Orbánt támogatni hajlandó kedvezményezett társadalmi réteget is.

A bejegyzés trackback címe:

https://optimum.blog.hu/api/trackback/id/tr118072506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2024 2023.03.15. 17:04:54

"A saját magát lépten-nyomon hazafinak beállító Orbánt valójában egyáltalán nem érdekli Magyarország és a magyar nép sikere, jóléte..."

Valójában a 2010 óta regnáló Orbán-kormányok együtt többet adtak a népnek, mint a rendszerváltástól az összes korábbi kurzus együttvéve.

2024 2023.03.15. 18:02:28

"...így Orbán számára is kulcsfontosságú a magyar társadalom kasztosítása a pártállami diktatúrájának a hosszú távon való fenntarthatóságához. Ugyanis a kasztosított társadalmakban könnyen lehet az elkülönülő társadalmi rétegeket egymás ellen kijátszani..."

A szocializmusért fáj a fogad? A polgári társadalmakban a népesség társadalmi rétegekbe, osztályokba tagozódik. Így volt ez még a szocializmus építése idején is (a kommunizmus lett volna hivatott megteremteni az osztálynélküliséget), de a háború előtti korok szerves társadalmi fejlődése idején még inkább. Földből élők, gyári munkások, kisiparosok és gyáriparosok, kereskedők és értelmiségiek (pedagógusok, hivatalnokok, szellemi szabadfoglalkozásúak) alkották mindenhol így nálunk is a táradalom természetes szövetét, ezen szegmensek között pedig az életmódot, anyagi lehetőségeket és az előrejutást tekintve jelentős különbségek voltak jellemzők.

Egy fejlett, szerteágazó munkamegosztáson alapuló társadalomban legföljebb arról beszélhetünk, ha egy kormány politikai okból, akár saját túlélése céljából kijátssza az egyik réteget a másik ellen. A mostani Fidesz-érában nem látok erre példát. A szociális-és családalapítási kedvezmények mindenkit érintenek. A minimálbér fokozatos emelése alig néhány százezer munkavállalót érint, a versenyszférában legföljebb a fejlett nyugati országokhoz képest lehet lemaradás, az egészségügyben pedig hatalmas béremelkedések mentek végbe az elmúlt 10 év alatt. A munkanélküliség rekordalacsony szintre süllyedt. A vidék, a hátrányos helyzetű térségek kisvárosainak és falvainak leszakadása pedig nem 2010-ben kezdődött, hanem a rendszerváltást követően, ami összefüggő társadalmi-szociális-és gazdasági okok eredménye. Csodát nem lehet tenni 13 év alatt Borsod, Szatmár- Bereg vagy éppen Baranya aprófalvas körzetiben se. Szerintem a minap meghirdetett és az ország keleti részére koncentráló iparosítás, mint terv jó. A szándék üdvözlendő, a megvalósítás és annak eredményei még kérdésesek.

A gond nem anyagi sokkal inkább mentális természetű. Ahogy viselkedünk egymással. A szellemi igénytelenség. Tele az ország mentális beteggel. De ez se a Fidesz hibája, nem a kormány teszi tudatosan hülyévé az embereket, még ha akarja akkor sem. Posztoló szerint hány ember követi a közszolgálati kormánymédiát? Nézettsége, hallgatottsága alapján kevesen. Az elbutulás, az agresszív viselkedés világjelenség, kortünet és nem kurzusfüggő természetű. Az emberek bezárkóznak, a virtuális térbe menekülnek, social media függővé válnak. A hagyományos emberi kapcsolatok leépülnek. Utcán, járműveken telefonjaikat nyomogató, fel se néző , egymással sem beszélő fiatalokat látni. Az un. fejlett nyugati társadalmak (ahova mi is tartozunk) fiataljai tudás szinten egyre rosszabbul teljesítenek. Amortizálódás minden téren és minden szinten. Nálunk is. De mit lehet tenni ez ellen? Blogger talán azt hiszi, egy általa kedvelt übernyugatos kormány, egy általa megfelelőnek tartott oktatási rendszer keretében tanuló ifjúság esetében nem ugyanazok lennének az állapotok, mint jelenleg? 2010 előtt mi volt? A negatív tendenciák már akkoriban is tartottak, csak akkor még egy korábbi fázisában voltunk. az áldásos e-világ kevesebb átka közepette. Vannak persze országok, ahol a globális információs fejlődés, a multicégek szándékai mellett a kormányok is részt vállalnak az ifjúság elbutításában, illetve felelősé tehetők a kialakuló és mára mind inkább általánosan jellemző szellemi nyomért. De nem nálunk. Például az USA-ban, ahol a rosszabbul teljesítő fekete nebulók haladási szintjére züllesztik le a egész oktatási rendszert.

MEDVE1978 2023.03.16. 09:55:28

Nem érzem ezt ennyire jellegzetesnek Orbánék politikájában. Ha úgy tetszik, a FIDESZ politikai sikerének az egyik titka a néppártiság, tehát, hogy nagyjából minden választói rétegre vannak testreszabott üzenetei.

Lehet mondjuk elgondolkodni, hogy mi a helyzet az aprófalvakban élő underclassal, többségében romákkal. Nekik az egyértelmű üzenet a "munka becsülete" című mantra. Ennek lényege, hogy a közmunka becsületet és valami minimális megélhetést jelent, amivel anyagilag nem kerültek nehezebb helyzetbe, mint korábban. Főként, hogy ehhez passzol a szakmunkával élhető körülményeket biztosíthatsz ígérete. Emiatt alakult ki az ingázós modell rengeteg magyar kistelepülésen. Sokan összeállnak brigádba, mennek az építkezésekre, ahol relatíve sokkal jobban keresnek a szakmunkák területén az utóbbi 10 évben bekövetkezett béremelkedések miatt. Míg a feleségek otthon maradnak, csinálnak valamiféle rövidített idejű közmunkát bérkiegészítésként és egyébként meg nevelik a gyerekeket, házimunkát végeznek. Ez a rendszer az utóbbi 10 évben elég jól működött, még akkor is, ha a munkaadó több esetben a NER-es hűbérúr a környéken.

Persze vannak olyan társadalmi csoportok, akiket néha ellenségnek néz ki a FIDESZ. Jó esetben ezek marginalizált, kisebb csoportok (Pl: migránsok, hajléktalanok), rosszabb esetben kiterjedtebbek (közoktatási, egészségügyi dolgozók, diákok). De ezek a csoportok azért ideálisak, mert szembe kerülnek a párttal, nem pedig valami háttértaktikából kifolyólag, ami kasztosítaná a magyar társadalmat.

Külön vitát megér, hogy a FIDESZ-nek érdeke lehet-e mondjuk a társadalmi mobilitás fékezése. Szerintem nem. Ennek az oka az, hogy a FIDESZ szavazóbázis nagyon vegyes és emiatt sok benne a viszonylag alsó osztályban lévő ember is, ahogy az sem jelenthető ki, hogy a közép- vagy felső osztályok FIDESZ pártiak lennének.

IdomitottFoka 2023.03.20. 12:32:16

Annyiban igaz, h alkotnak egy az indiaitól teljesen más értelemben eltérő érinthetetlen kasztot (törvényen felül állók). A resztli meg nem érdekli őket.

Mondjuk ez nem vmi magyar kuriózum, a világ összes politikusa/hadura is erre törekszik.
süti beállítások módosítása