Optimum - Beszéljük csak meg...

Optimum - Beszéljük csak meg...

Hogy megértsd miért nem lesz nyugdíjad!

2018. november 12. - KMartin01

A következő évtizedek egyik legégetőbb társadalmi problémáját a nyugdíjak helyzete fogja kirobbantani. DE, pontosan miről is van szó?

Ahhoz, hogy megértsük, ezt az egész dolgot, vissza kell mennünk az időben egészen az ókori zsidóságig. Abban az időben hogyan is működött a „nyugdíj” intézménye? A tízparancsolat kimondja: „Atyádat és anyádat tiszteld”, és ez az anyagi tiszteletre és támogatásra is parancsolt. Ez nem csak a zsidóságnál volt bevett szokás, de más társadalmaknál is működött. Azonban volt olyan civilizáció is, ahol az időseket, magukra hagyták, hogy nyugodtan tudjanak „elköltözni” egy másik életbe.

Az ipari forradalom jelentette a fordulópontok, addig a családok együtt élték mindennapjaikat, az idősek segítették nevelni a gyerekeket, az aktívak pedig ellátták idős szüleiket. Az urbanizációval ez füstbe ment, a fiatalok a városba költöztek, és nem tudtak gondoskodni szüleikről. A megoldás a felosztó-kirovó rendszer lett a befutó, amely a mai napig az állami nyugdíjrendszer alapját képezi a legtöbb társadalomban.

A jelenlegi nyugdíjrendszert felosztó-kirovó elven hozták létre még a XX. század elején, és a társadalmi szolidaritás elvén működik, vagyis az aktív dolgozók járulékaiból fedezik az idősebb generáció megélhetését. Ez mit is jelent? A nyugdíjunkat nem a saját befizetéseinket félretéve, azt kamatokkal növelten fizetik ki, hanem a későbbi munkavállalók járulékaiból. Persze ez kiválóan működik egy olyan társadalomban, ahol egyre nő a fiatal munkaerő. De ránk inkább az ellenkező vonatkozik: kevés gyerek születik, sokan minimálbérért, esetleg feketén dolgoznak, nő a várható élettartam. Tehát nő a nyugdíjasok száma a társadalom pedig öregszik.

 A rendszer megborul, nem lesz elég pénz a kasszában a nyugdíjak kifizetéséhez.

Amikor ezt a rendszert kitalálták, Magyarországon a várható élettartam 40 évnél kevesebb volt, ma 70-nél több.

JÖVŐ

Belátható, hogy a nyugdíjrendszer ebben a formában nem fenntartható és az is egyértelmű, hogy az alacsony születési trend megfordítása irreális elvárás rövidtávon. Az elvándorlás is jelentősen rontja a helyzetet, tekintettel arra, hogy a külföldi magyar munkavállalók az átlagnál jobban képzettek, többségében fiatalok és fiatal családosok, tehát pontosan az a réteg, akik nyugdíjjárulékára nagy szükség lenne most!

VAN MEGOLDÁS?

Léteznek egyes országokban ún. tőkefedezeti nyugdíjalapok, amelyek lényege, hogy amit befizetsz, és amit a nyugdíjalap a befektetési tevékenységével még hozzátesz, abból fog képződni a nyugdíjad. A világ legnagyobb ilyen alapja a norvég állami nyugdíjalap. Nálunk is megvolt az ehhez hasonló rendszer, azaz a magán-nyugdíjpénztári rendszer, amit felszámoltak. A kormány szerint el van intézve a nyugdíjkérdés egy Alaptörvény módosítással miszerint:

„Magyarország arra törekszik, hogy minden állampolgárának szociális biztonságot nyújtson."

Dehogy, hiszen hoztak még egy törvényt:

„Tartási kötelezettsége áll fenn elsősorban a szülőnek a gyermekével és a nagykorú gyermeknek a rászoruló szülőjével szemben.”

A szándék nem más minthogy: az állam kivonulni látszik a fenntarthatatlan nyugdíjrendszerből és a felelősséget a gyermekekre hárítja, és visszatérünk az ókori rendszerhez.

Ha te mégis szeretnél nyugdíjat a legjobb, ha saját magadat biztosítod. Három hivatalos megoldás van:

  • nyugdíjbiztosítás: Az első és legfontosabb tehát, hogy a nyugdíjbiztosítás alapja, egy több mint 20 éve létező konstrukció, amely az államtól teljesen függetlenül működő, nemzetközi és gyakran több száz éves üzleti biztosító társaságok kínálataiban érhető el, ugyanúgy, mint egy kötelező- vagy lakásbiztosítás. Jellegét tekintve pedig ez egy saját nevünkre szóló megtakarítási számla, amely életbiztosítási védelemmel is kombinált. (Bővebben)
  • nyugdíj előtakarékossági számla (NYESz): A NYESz számla egy speciális értékpapírszámla, ami nem úgy működik, mint egy bankszámla, itt nincs látra szóló kamat, csak értékpapírok. Ez azt jelenti, hogy te magad intézed a befektetéseidet, és adsz-veszel az állami szabályozás szerint megengedett értékpapírokból, ha szeretnél hozamot realizálni. Egyszerre csak egy NYESz számlád lehet, amit a NYESz-R jelzéssel kell ellátni. (Bővebben)
  • önkéntes nyugdíjpénztár: Magyarországon a legrégebbi állami támogatással is rendelkező nyugdíj-előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Ez egy államilag támogatott nyugdíj előtakarékossági forma, ami részben azért jött létre, hogy a cégek béren kívüli juttatásként tudják támogatni a dolgozók nyugdíj előtakarékosságát. Fontos azonban azzal tisztában lenni, hogy a munkáltató által befizetett díjakra nem jár a 20%-os adókedvezmény. (Bővebben)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://optimum.blog.hu/api/trackback/id/tr4714368275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyikk 2018.11.13. 17:38:06

Kezdö vagy meg pajti, tanuljal meg...

nyikk 2018.11.13. 18:01:11

Ezt a temat masok mar sokkal alaposabban kiveseztek.Ez itt olyan. mintha egy kezdö ügynök probalna vevöket fogni...

flydomi 2018.11.13. 18:31:29

@nyikk:

pár év papi,és boldog lehetsz,mert nem lesz nyugdijad. :) És akkor elmondhatod,hogy tanulj még pajti...…:):):):)

midnightcoder2 2018.11.13. 18:41:43

A rendszert nem a demográfia fogja megborítani, hanem az hogy egyre kevesebb ember kell a termékek előállításához, és ez a trend csak fokozódni fog. A MI terjedése is felszámol majd egy rakás munkahelyet.
Ergo a fiatalnak sem igen lesz munkája. Ebben a forgatókönyvben kb. az alapjövedelem jelenthet megoldást fiatalnak és öregnek, kérdés hogy miből.

A megtakarítások pedig igazán akkor jelenthetnek megoldást, ha addig nem omlik össze a pénzügyi rendszer globálisan vagy csak Európában. Erre viszont nem fogadnék nagyobb tételben.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.11.13. 19:26:10

És azt hol lehet jelezni, ha én nem kívánok nyugdíjjárulékot fizetni, ha lehet tudni, hogy nem leszek jogosult nyugdíjra? Ez kb piramisjáték, ahol előre látszik a bukó. Az MNYP arányát inkább növelni kellett volna, de a fideszesek inkább ellopták, a birka nép meg tapsol nekik hozzá.

HaCS 2018.11.13. 19:39:14

@midnightcoder2:

"Ebben a forgatókönyvben kb. az alapjövedelem jelenthet megoldást fiatalnak és öregnek, kérdés hogy miből."

Ebben a forgatókönyvben a robotok által megtermelt termékekből keletkező haszonból. Az utánuk befolyt forgalmi adóból. A robotokra kivethető spec. 100 %-os jövedelemadó is szabályozott "szakmai" minimálbérrel. Stb.

Ne legyünk túl földhöz ragadtak! A társadalomtudományok meg a közgáz szabályai nem örök érvényűek. Most még nem látjuk a megoldást, mert még nem is annyira égető. Majd ha gazdaságilag/politikailag is sürgős lesz nagyon sok ember fog ezen hirtelen gondolkozni, és előkerülnek a kreatív megoldások.

midnightcoder2 2018.11.13. 20:22:07

@Orbán egy Palpatine: A manyup az utolsó fillérig adósságból volt fedezve. Semmivel sem volt fenntarthatóbb mint az FK.

2018.11.13. 21:16:05

Nyugi majd orbán és bandája kitalálja hogy ha van ingatlanod akkor az az övék és cserébe kapsz egy kevés nyugdíjat. Amikor felvásároltak mindent és már a tulajdoni lapon is övék az ország akkor lehetsz náluk rabszolga ….Majd az "urak" eldöntik hogy mennyit eszel és mennyi ideig élsz.
Aki meg ellenkezik majd elintézik máshogy.

BiG74 Bodri 2018.11.13. 21:27:20

@midnightcoder2:
Nem unalmas ennyit hazudni?
A rendszer bevezetése vagy hitelből, vagy költségvetési pénzek átcsoportosításából történhetett meg. A kölcsön mellett döntöttek. Persze, hogy egy új megtakarítási alap felépítéséhez pénz kell, míg a rendszer el nem kezd dolgozni, az pedig az elején látható volt, hogy évtizedeket jelent a a felépülése.
Aztán jött a fityisz, érdekes módon egy gazdasági válság elején, leromlott értékpapír állománnyal is, brutális pénzt vett ki a rendszerből.
Baromságot szajkoztok, szimpla kis tolvajok vagytok!

Kelly és a szexi dög 2018.11.13. 21:38:58

ez a mostani rendszer egy piramisjáték és nem mellesleg kurvára igazságtalan is

kutyás majmok népe (törölt) 2018.11.13. 22:17:58

@midnightcoder2: "A manyup az utolsó fillérig adósságból volt fedezve."

Hazudsz, mint Orbánnak bármelyik csicskája. Szóval, akkor a fideszesek az adósságot lopták el, nem a manyup vagyont? Ezt melyik hülyével sikerült elhitetned magadon kívül?

f123 2018.11.14. 00:56:39

Ez tényleg gyenge lett, de látom páran ráugrottak, mint gyöngytyúk a takonyra. Lássuk a valóságot:
1. A norvég nyugdíjalap nem nyugdíjalap, hanem a norvég olajkitermelés bevételeiből képzett tőkealap. Köze nincs a norvég munkavállalók befizetéseihez.
en.m.wikipedia.org/wiki/Government_Pension_Fund_of_Norway
2. A manyup sosem volt a befizető valódi megtakarítása, mivel az adóbefizetések egy részét irányították oda, más bevétele nem volt. A manyup rendszer drágán működött veszteséget termelve. Tökeletesen értelmetlen volt a manyup pillér létrehozása, ha nem szüntetik meg további költségvetési pénzzel kellett volna a működésének finanszírozásához.
https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Magánnyugd%C3%ADjpénztár
Ez így egy béna termékértékesítési kísérlet.

Arcade Macho 2018.11.14. 01:20:42

@f123: pedig van
a szent tehenkek tettek rola hogy a felretett penz mellett az o nevuk legyen
pedig elmeletileg normalis nep lenne meg ilyesmi megis a szent tehenke nyuggerhorda ezt is elintezte

2018.11.14. 06:56:52

Már megint egy kuncsaft tarháló cikk! Bármelyik nyugdíjmegtakarítási forma akkor kerül kifizetésre (adó és költségmentesen), ha elérjük a nyugdíj korhatárt! Nem a nyugdíj szűnik meg, hanem a korhatár tolódik ki a végtelenbe és ragad be a megtakarítás állambácsinak!

midnightcoder2 2018.11.14. 06:59:46

@BiG74 Bodri, @kutyás majmok népe: A manyup úgy keletkezett, hogy állam bácsi az érintettek TB befizetésének 8%-át átcsoportosította a FK-ból a manyup-ba. Csakhogy ez az összeg az FK-ból hiányzott, és hogy ennnek ellenére tudjanak nyugdíjat fizetni, állam bácsi a költségvetésből pótolta a hiányt. És mivel a költségvetés mérlege az elmúlt 50 évben nem igazán volt soha pozitív, igen ezt állam bácsi hitelből tette. És ez nem csak a beindítása során volt így, hanem végig. A megszüntetésekor állam bácsinak havi 22 milliárdjába került ez a móka.

midnightcoder2 2018.11.14. 07:01:14

@Kelly és a szexi dög: Az egész világunk egy piramisjáték.

2018.11.14. 07:43:39

Rendszer szinten a tőkefedezeti nyugdíjrendszer sem jelent önmagában megoldást, mivel az csak egy szám, hogy nekem mennyi pénzem van, a termékeket, szolgáltatásokat továbbra is az aktív korosztálynak kell megtermelnie. Ha az aktív korosztály kisebb létszáma miatt kisebb a termelés, akkor a nyugdíjmegtakarítások kevesebbet fognak érni.

A megoldás az egyre szélesebb körű automatizáció, csökkentve a munkaerőigényt, ahol csak lehet.

BiG74 Bodri 2018.11.14. 08:02:50

@midnightcoder2:
Jó, hogy elmondtad amit én, csak kár, hogy az agyadig nem ért el.

@f123:
Igy van.
Két pontban hibáztál. A működési költségek visszavághatóak voltak, ez megtörtént tény. Csak az előző dillettáns banda nem volt képes rá.
Az államnak a rendszer brindulása után nem kell finanszírozni semmit, sőt, az tb költségei csökkennek.
+1 A manyup igazságosabbá tette volna a rendszert, mert a befizetés, az aktív fizetés alapján történik a kifizetés. Ez alapján az emberek számára is kikerülhetetlen, öngondoskodást erősítő folyamatról beszélhetünk.

room_101 2018.11.14. 09:03:33

1. Azért azzal a várható élettartam görbével vigyázni kéne, ugyanis a nagyon alacsony érték az elején a magas csecsemőhalandóság miatt (is) volt ennyi, amikor a megszületett gyerekek kb fele meghalt 1 éves koráig. Azután a háborúk is a katonákat pusztították elsősorban, akik a fiatalabbak közül kerültek ki (míg el nem fogytak a fiatalok).

2. És tessék mondani, a nyugdíjelőtakarékossági adókedvezmény az nem az államkasszából fog hiányozni?

3. A Manyup a későbbi hiányt próbálta szétteríteni időben visszafelé. Csak hát ha most kell a pénz populizmusra, a hiány meg csak 15-20 év múlva lenne, hát ki a fene fog kormányozni akkor, én meg addigra csak meggazdagszom, és nem érdekel, mi lesz majd.

nemecsekerno_007 2018.11.14. 09:20:57

@BiG74 Bodri: A manyup pár évig működött utána kezdett lyukat ütni a költségvetésen. A gond az volt, hogy a felosztó-kiróvó rendszer helyett nem álltunk át egy biztosítás alapúra.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.11.14. 09:24:40

A manyup visszaszerzése meghosszíbbította a nyugdíjrendszer életét.

A jövő a nagytpke szarvának megszorítása, s lesz pénz a nyugdíjakra.

nookedli 2018.11.14. 10:06:00

Annyira reklámozzák folyton a nyugdíjbiztosításokat. Én dolgoztam benne többször is, ismerem a biztosítási szférát. A biztosító, ahogy a bankok is saját magát levédi minden oldalról. A biztosító haszna fix, akármilyen rosszul teljesít a tőzsde, arany, állampapír stb... Látható, hogy ennek megfelelően csökkenti a hozamot és az indexálást minden évben javasolja, mert ha nem fogadja el az ügyfél, alig marad pénze, de a folyamatos díjnövekedéssel meg lehet duplázni a kezdő havi díjat, a kivett pénz nem lesz ilyen nagy mértékű a levont költségek után. A nyugdíjbiztosítások nem megoldások a nyugdíjproblémára. Nem beszélve arról, hogy nem mindenkinek van 10-20 ezer Ft-ja ilyenekre gyerekek mellett. Az sem életszerű, amibe bele akarják rángatni a biztosítók az embert, hogy minél hamarabb köss, annál olcsóbb. Igen, 18 évesen fizess nyugdíjbiztosítást, vagy más konstrukciót és honnan veszed el a pénzt? Mert az valahonnan hiányozni fog. Persze lehet a befizetést szüneteltetni, de akkor megint csak feléli a biztosítás a tartalékot, azaz alig fog a kuncsaft kivenni pénzt.

ami szabad 2018.11.14. 10:39:58

@f123: Kicsit vitáznék veled, a vita kedvéért. :) A manyup valóban járulékok-és nem adók- átcsoportosításával keletkezett. Annyira "szarul " működött, hogy a válság legdurvább szakaszában is, amikor minden papír bukóban volt - realizálva sok veszteséget is, mégis, reálhozamot fizetett a tagok kb. 90-95%-nak, vagyis ebben a legszarabb pillanatban is infláció fölötti lével állt le a működés! A tőkeszámlát amire meg átkerült, azóta is várjuk! De menjünk tovább: az állam igenis tesz eme nyugdíj - piramis ellen! Fogta, és a munkáltató nyugdíjjárulékot átnevezte szociális hozzájárulási ADÓ-nak. Vagyis a járulék mely JOGOK-at biztosító kötelezettség, ( jelen esetben a nyugdíjra jogosító, befizetési kötelezettség) jól átalakította adóvá, amiben jog elszállt mint a manyup pénz, és lám, lám, máris kizárólag kötelezettség lett, egy befizetési kötelem. Ezzel összhangban, mind a Ptk-ba mind a gránitszilárdságú alk.. izé alaptörvénybe bekerült, hogy pereld a kölköd, ha van kedved hozzá, hogy megélj! Mellesleg ez elég messzire vezethet, hiszen ezen jogszabály alapján, nem csak a szülők perelhetik a gyerekeiket- ezt kevesen tennék meg feltehetően- de mondjuk önkori, kórház, közüzemi szolgáltató, bárakárki, ha azt állapítja meg, hogy a szülő nem tud megélni, ott vagyon a jogalap, és épp tegnap olvastam, hogy az első ilyen indított per csak azért szűnt meg, mert közben a szülő meghalt. Ennél tudsz faszább piramis játékot? Most azzal a biztos tudattal fizettetik be a lét, hogy úgysem fizetnek majd, vagy max. valami minimum szart, hogy ne legyen lázadás. Ugyanis a szorzó megállapítása a mindenkori kormány kezében van, és a demográfiai folyamatok, elvándorlás, felzabált jövő nagyjából az utsó nettó bér 40-50%-át jelenti majd nyögdíjként, 15 éven belül. ( ma ez 80% körül van, ha elég éved van, és 88 óta végig átlagbér körül kerestél, a kétezres évek elején meg 100% körül járt, ami szintén nem volt normális)A cikket nyilván, valami ügynök írta, potenciális ügyfelekre vadászva, és persze, sokkal alaposabb is lehetne, de a tapasztalatom szerint az emberek fel kb. még ezt is csak részben érti, ha túl sok adattal megbombázza a népeket, elszaladnak mint a nyúl.

Sir Galahad 2018.11.14. 10:40:14

A szerző logikája alapból ott hibás, hogy azt gondolja, a nyugdíjrendszer változatlan marad. Ez engem arra emlékeztet, amikor a francia akadémia ezernyolcszázvalahányban pályázatot írt ki hangszigetelt istállók tervezésére, mert kiszámolták, hogy kétszáz év múlva mennyi lesz Párizs lakossága, meg hogy annyi ember közlekedéséhez mennyi lovas kocsira meg lóra lesz szükség - utóbbiból olyan sokra, hogy az állandó nyerítés miatt mindenki meg fog süketülni, ha nem tartják őket hangszigetelt istállókban. Az érdekes az, hogy a népességre vonatkozó számítás helyes volt, csak ugye már nem lóval közlekedünk... A nyugdíj is nyilván egész másképp fog működni, mint most.

Ma Baker 2018.11.14. 11:01:00

A nyugdíjjárulék ma valami 9%-on áll a bruttó fizetésből. Ha ezt felemelik 18%-ra akkor jól értem, hogy 2x annyi nyugdíjast tudunk ellátni?
Van még kérdés?

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.14. 11:06:14

Az egész egy piramis játék. És a piramis játékok (közgazdaságtan ALAPJAI alapján) mindig bedőlnek...

A befizetők száma csökken:
-Kevesebb születő gyerek
-Technológiai fejlődés következtében kevesebb szükséges munkás

A felvevők száma növekszik:
-Hosszabb várható élettartam

Ez a rendszer fenntarthatatlan hosszú távon, és erre nincs megoldás. Tetszik, nem tetszik, előbb-utóbb bedől. A szerencsés országokban hamar bedől, a szerencsétlenekben hosszú évekig fenntartják majd hitelekből...

snel 2018.11.14. 11:29:29

@Berelhetoreklamfelulet: Megint egy jó alkalom a rettegőknek! Egyrészt a mostani rendszer nem játék (nem önkéntes, hanem mindenki részt vesz benne és az értelme nem valamiféle átmenti élvezet, együtt piálunk és múlatjuk az időt), másrészt nem piramis jellegű (nem néhány korai beszálló nagy nyereségét a késlekedők tömegei finanszírozzák). A rendszer fenntartható: ebben a formában csökkenő (reálértékű) kifizetések valószínűsíthetők, de mivel törvény alapján működtetik, annak módosításával (pl hosszabb távon majd a robotok által megtermelt új érték arányában történő befizetések által) viszont akár növekvő mértékű ellátást is lehetővé tesznek (ahogy erre nálunk gazdaságilag erősebb országokban már történt utalás). Ráadásul számolni kell a növekedő létszámú nyugdíjas réteg politikai érdekérvényesítő képességével is, hosszú távon nem ellenük gazdaságpolitikát folytatni és aki azt hiszi, hogy csak nálunk vannak többen azok, akik szavazhatnak, ugyanakkor "közösségi" ellátásban részesülnek, az nagyot téved. Tehát ergo: a rendszert várhatóan nagyon sokáig több nemzedék) még akár tetszik, akár nem valamilyen formában fenn fogják tartani (egyszerűen olcsóbb, mint a káosz).

2018.11.14. 11:45:25

A felemelkedés után továbbra is az általad ismert valóság vesz körbe, ám a rendszerszemlélet megváltozik. Előtte az volt, hogy a gyerek gondoskodik a szülőről, ám utána ebben az esetben a gyerek a főnök, ami elfogadhatatlan egy más jellegű hierarchiában. Ezt úgy hívják, hogy "logikai hiba" és összeomláshoz vezet, hacsak át nem vesszük az araboktól a minta sugárzást. Ugye milyen fura egy ilyet olvasni? Ha sikerül, amit csinálunk, ez hülyeség is marad, ám ha nem, majd a jövő régészei felismerik, hogy valaki már akkor megmondta.

cselaxi 2018.11.14. 11:50:56

Ismerősöm sok éve, zsebbe kapott több cégtől nem kevés pénzeket. "Normál" állása nem volt, sokáig tartott jól élt. Amikor megkérdeztem, hogy miből lesz így nyugdíja, az agyamba vésődött a válasza: - Majd elmegyek tüntetni... Ilyen egyszerű (?).

Suszter András 2018.11.14. 12:03:04

@nookedli: Amiről írsz az két egymástól független probléma. A nyugdíjbiztosítás a világon mindenhol működik, és bizony a nyugdíjasok tőlünk nyugatra ebből tudnak egész jól nyugdíjasok lenni. Költsége van, de minek nincs, de ettől még termel hasznot és a jelenlegei piaci környezetben magasabbat, mint bármi más. Indexálás az azért van, hogy ne értéktelenedjen el a felhalmozott tőkéd, az infláció hatását valamivel ellensúlyozni kell, indexálás nélkül a végén esnél pofára, amikor kiveszed a pénzed. Az inflációról meg elsődlegesen nem a Biztosítók tehetnek. És hogy miből fizesd be a nyugdjbiztosításba az öngondoskodásra fordítandó összeget, na ennek meg semmi köze nincs ahhoz, hogy jó vagy roszz a nyugdíjbiztosítás, vagy bármilyen más megtakarítási forma. Nem a bérekhez kell igazítani a szolgáltatások árát, és ezzel akár veszteséget termelni, hanem a béreknél kell elérni, hogy olyan szintű legyen, mint tőlünk nyugatra, az egyenlő munkáért egyenlő bért alapon. Ehhez viszont nem a kormány a megoldás, az csak valamennyire rásegíteni tud a minimálbérrel (közszférát nem ide értve), hanem egy valódi s erős szakszervezet, azt meg ugye alulról kell építeni. A franciák pl. bármennyire is jól keressenek a mi bérünk többszörösét, mégis szinte minden évben ott vannak az utcán és addig tüntetnek a szakszervezet segítségével, amig ezt a bért is tovább nem növelik. Ergo ha azt szeretnéd, hogy olyan béred legyen, amiből jut öngondoskodásra is, akkor hajrá és építsd a szakszervezeti mozgalmat. És végül még egy apróság, csak nézd meg az idevonatkozó statisztikai adatokat, pl. hányan dohányoznak Magyarországon (Több mint a lakosság fele) és bizony napi egy doboz cigarette elszívására is megtalálják ezek az emberek a forrásokat. Ha havonta erre ki lehet adni 20-30.000 FT-ot, akkor máris találunk egy forrást, amit öngondoskodásra lehet fordítani. De ehhez hasonlóan hihetetlen pénzeket találsz az alkohol, édesség, luxus cikkek fogyasztási szokásaiban is. A fogyasztói hitelek ismét a válság előtti szinten vannak, és ezeknek a hiteleknek a zöme olyan eszközök vásárlására megy el, sőt ide érthetjük a szolgáltatásokat is (lásd hitelből vásárolt utazások), ami épp ésszel hátrébb sorolandó, mint a nyugdíj megtakarítás vagy a magén egészségügyi ellátás. Tehát kell egy erős szakszervezeti mozgalom, hogy a béreink is felzárkózzanak Europához, ne csak a szaktudásunk, vagy a munka teljesítményünk, de addig is láthatóan van még hol kotorászni a jelenlegi bérek mellett is a lakosság egy igen jelentős szegmensének, hogy belekezdjen az öngondoskodásba.

midnightcoder2 2018.11.14. 12:12:31

@BiG74 Bodri: Neked nem ért el az agyadig, hogy az az államadósság amit a rendszer "felépítésére" elköltesz, nem párolog el. Az így "felépült" megtakarítási alap másik oldalán egy ugyanakkora államadósság van, kamatokkal.

midnightcoder2 2018.11.14. 12:18:09

@room_101: "A Manyup a későbbi hiányt próbálta szétteríteni időben visszafelé."
Nem visszafelé. Az egyik oldalon megjelent X forint mint megtakarítás, a másik oldalon mint államadósság. A kettõ párhuzamosan mutat elõre az idõben. A nyereség ha van, akkor max. abból jön amivel a manyup befektetései nagyobb hozamot produlálnak mint az állami hitelkamatok.
Persze, ha a kockázatot is beleszámolod, akkor nem biztos hogy ez annyira jó buli, ha az lenne akkor az országok mind hitelt vennének fel, és az így kézhez kapott tõkét a tõzsdén költenék el.

Hera Poliatevska 2018.11.14. 13:03:28

Cinikus leszek. A nyugdíjasoknak addig nem kell félniük semmiféle összeomlástól, amíg általános titkos választójog van, és minden nyugdíjasnak van egy szavazata. Ugyanis ők képviselik a legnagyobb szavazói tömböt a választásokon, már most is, és évről évre többen lesznek. Nincs olyan választásokon indulni akaró párt, amely ne tenne meg mindent azért, hogy a nyugdíjak száját a víz szintje fölött tartsa, legalább abban a pár évben, amíg a párt aktív. Hangsúlyozom, természetesen ezt csak a szavazatokért / hatalomért teszik, semmiféle társadalmi gondoskodási szándékot nem feltételezek róluk. - Más kérdés, hogy miből oldják majd meg a nyugdíjas szavazók folyamatos élelmezését /gyógyszerezését, mert előbb-utóbb valakiktől ezt el kell venni, és ez egyre nagyobb összeg lesz.
Vagy - utópia on - a választási rendszer változik meg.

midnightcoder2 2018.11.14. 13:52:40

@Hera Poliatevska: A választási rendszer ilyen jellegû változása = a demokrácia teljes felszámolása. Innentõl kezdve már csak kis lépés a nõk, a cigányok, a zsidók szavazati jogának elvétele. Ha a helyzet idáig fajul, akkor hidd el, hogy a nyugdíj lesz a legkisebb probléma.

s 2018.11.14. 14:06:57

@Orbán egy Palpatine: "És azt hol lehet jelezni, ha én nem kívánok nyugdíjjárulékot fizetni, ha lehet tudni, hogy nem leszek jogosult nyugdíjra?"

A bakónak mondjad, aki lecsapja orbán papa fejét. Mert ez egy kibaszottul recskabajnok, tetven baszottul szifiliszesen kurvageci fontos információ. Méltó arra, hogy orbán vérével fessék tele vele a városok falait.

s 2018.11.14. 14:16:00

@f123: "mivel az adóbefizetések egy részét irányították oda"
Megbasztad a kurva rohadt anyádat. És még hazudsz is. A nyugdíjjárulék egy részét irányították oda, nem az adót. Te fasz! Ez már a fidesz új bakelit lemeze, hogy nincsen nyugdíjjárulék, - azért valamit várhatnál is - csak nyugdíj adó. Azt kifizeted szépen és elmész a kurva rohadt anyád vasporos segglukába.

Ez a kivégzések előtti szisztéma. Meglátjuk, mit hoz a holnap.

s 2018.11.14. 14:23:23

@room_101: "És tessék mondani, a nyugdíjelőtakarékossági adókedvezmény az nem az államkasszából fog hiányozni?"

NEM! Onnan a mészároslőrincnek odabaszott gecibaszó kurvabaszott sok kibaszott pénz fog hiányozni.

Ez a kivégzések előtti szisztéma. Meglátjuk, mit hoz a holnap.

konrada 2018.11.14. 14:23:57

A manyup azért volt hülyeség Magyarországon, mert nem volt meg hozzá a háttere.

Se az az alap, ami a 0 összegű nyugdíjellátásból a személyes megtakarítássá váló rendszert építette ki a manyupos rendszerű országokban. (Ti. addig az idősebb korú népességnek vagy volt saját vagyona, vagy eltartó családja, mert egyébként a munkapad mellől dobozolták be, vagy éhen halt.)

Se az a masszív állami többletbevétel, aminek egy befektetési formája lett volna a TB mellett kiépített manyup. (Ti. egy arab olajállam eldöntheti, hogy a bevételi többletet km-nél magasabb toronyra költi, vagy befetetési számlát nyit életjáradéki alapon a polgárainak.)

Ezek hiányában a következő probléma lépett fel:
A lakosságnak nem volt olyan felesleges jövedelme, melyet befektethetett volna, többek közt azért, mert a nyugdíjrendszerünk társadalombiztosítási alapú, így azt az államnak kellett helyettük befizetni.
(Tudom, népszerű szöveg az, hogy azt az állampolgár fizeti be, de!:
a polgár áttételesen a saját szülei, nagyszülei havi megélhetését fizeti ki, akik szintén ugyanezt tették, így félre tenni nem tudtak. ...tán a manyup pártiak megtehetnék, hogy a nyugdíjkorú rokonaiktól elveszik azt, amit azok kapnak nyugdíj címén, így abból nyugodtan tudnának önyuppozni....)

Az államnak se volt rá pénze, mert ők nem tehetik azt meg, hogy azoknak nem fizet, akik életükön át dolgoztak-fizettek, hogy legyen mit betenni a manyupposok magánszámláira, hisz az állam önmagától is deficites volt.

Így a manyup egy deficites országban igazi pilótajáték volt: 20-30 évig adóból, vagy hitelből kellett volna a TB nyugdíjasokat fizetni, ami átlagban az éves GDP 1,5%-a körül volt. Ennek is köszönhető többek közt, hogy az eladósodottság annyival nőtt a manyup fennállása alatt, hiszen nem volt rá pénz.

...s mi az egészből a legdurvább?: Az, hogy a számok alapján tényleges megtakarítás akkor se lett volna, hiszen az így keletkezett 30-40%-os GDP arányos hitelnövekedésnek a kamata lazán annyi lett volna évente, mint amit megtakarítani lehetett volna a nyugdíjszámlán, révén, hogy a magasabb adósságszinthez magasabb felár is jár.
Azaz a befizető polgár terhei nem hogy kisebbek, de nagyobbak lettek volna az erre szedett adók miatt.

...minderre persze az a válasz: hogy de tudja mennyi pénze lesz öregkorára, míg a TB-s nem.
S ebben félig van igazság: Ami rajta van a számlán, az derülátó szvsz. több mint 50% eséllyel rajta lesz akkor is. (Mert bár sokan hiszik azt, hogy a kapitalizmusban csőd nem létezik, és egy magáncég nem tesz olyant soha, hogy feléli, elcsődöli a befektetet pénzt, ha nincs meg az elvárt hozama, főleg egy olyan cégnél, amelynek évtizedeken keresztül csak bevétele van, és viszonylag hirtelen, egyszerre jelenik meg a bevételhez képest nagyobb tömegű kifizetés.)
De akármilyen pozitív vagyok is, attól még ismerem a történelmet, és tudom, mi volt 30-40 éve, mennyit ért a forint akkor és most.
...s messze nem vagyok biztos, ha az akkori nominál befizetésem alapján kapnék ma nyugdíjat - még akkor is, ha az adott időszak átlagos hozamával növelten is - Őrülnék neki...

...azt már inkább csak halkan kérdem: miből gondolja azt a kedves manyuppos, hogy ha az ország valóban akkora trében lesz addigra, akkor a manyup-ot kezelő cég még prosperálni fog világítótoronyként kilógva, azaz lesz abban bőven pénz, miközben máshol nem?

...s azt miből gondolja, hogy a TB-s nyugdíjas éhen hal majd?
Ennek átgondolására 1 adat: már ma több nyugdíjas van, mit ahányan legtöbben szavaztak 1 pártra a rendszerváltás óta. Azaz gyakorlatilag ők magukban el tudják dönteni, ki kormányozzon. Szerintük lesz olyan párt valaha is, amely ellenük kormányozhat???
Nyugodjatok bele: inkább rólunk, adófizetőkről húznak le még egy bőrt: ezért annak igaza lesz, aki pangást jósol.
...de a pangás időszaka nem jó egy olyan befektetéshez, mely pénzt gyüjtöget...

Kunhallmi Agnes 2018.11.14. 14:48:05

Le kell bontani a keritest, es az arabok mindent megoldanak.

nu pagagyí 2018.11.14. 15:00:52

A cikk részletesen magyarázza a semmit, a totális reménytelenséget.No, nem a gazdagokra gondolok, hanem a nemzet 90%-át kitevő hónapról-hónapra élőkről,, akik nem képesek pluszban megtakarítani hogy öregkorukban se szenvedjenek szükséget.

Egyetlen dolgot kellett volna megállapítani a cikkben, azért nem lesz államilag garantált nyugdíj, mert a magánpénztári rendszert felszámolta és a biztosítottak addig felhalmozott pénzét pedig ellopta a 2010.ben hatalomra került, majd alkotmányos puccsot végrehajtó Orbán-rezsim.

nu pagagyí 2018.11.14. 15:20:25

@konrada: A manyupot időben vezették be, 1998-ban. Mivel akkor legfeljebb 42 éves korig ajánlották a belépést, a megtakarításból kifizetendő első nyugdíjak 2011-től lettek volna esedékesek. Mivel a pénz megvolt, a magánpénztárból pedig járadékként valószínűleg nem fizettek volna többet, mint egy piaci nyugdíj biztosítás esetében (a befizetéssel arányos alapra megállapított nyugdíj 25%-a) a magánpénztár egyensúlyát nem fenyegette volna semmi, a TB rész pedig kevesebb lett volna, mintha a teljes nyugdíjat TB-ből fizetnék. A magánpénztári kifizetések tehát tehermentesítették volna a TB nyugdíjbüdzséjét, kb. pont olyan ütemben, ahogy az elöregedés miatt nőtt volna. Ki volt ez számolva. De sajna, a nemzeti oligarcha-rendszer megteremtésére kellett a lóvé. És persze azonnal kellett, ki tudta még akkor meddig lehet szabadon lopni. Mára már csak a duma maradt, a manyup szapulása, az emberek hülyének nézése hatósági segédlettel.

BiG74 Bodri 2018.11.14. 15:22:39

@midnightcoder2:
Te tényleg nem érted a lényeget. Valamit beleégettek az agyadba, aztán azt bégeted.
Igen hiány keletkezik, mert fel kell halmozni, persze akkor mit adunk a mészáros féléknek?
Ha vállalkozást indítok akkor is hiány keletkezik, a jövőbeli jobb helyzet reményében. A megtérülés pedig nem a kamatokból adódik, hanem abból amikor a manyup átvette volna a nyugdíj kifizetés 25%-át.
Persze, most az átlag bégető el van, mert bizonyos iq alatt bármit a szájába adhatnak.
Mond már el nekem például abban mi a ráció, hogy apósom aktív ideje alatt 150-160 eFt netto fizetést kapott, mellette fizette az adót, tb-t stb. Pár hónapja nyugdíjjas és kap kézhez 230 eFt nyugdíjjat ?

s 2018.11.14. 15:49:17

@maxval balcán bircaman: A kibaszott gecitől csöpögő szájú buzi kurva rohadt, csúszós papucsban vízibiciklin ingyen baszó ribanc anyád törte le apád szarvát, te fasz.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.14. 16:06:57

@s:

Gazdád nem utalt neked bónuszt a múlt hónapra?

s 2018.11.14. 16:16:17

@Suszter András: "Tehát kell egy erős szakszervezeti mozgalom, hogy a béreink is felzárkózzanak Europához"
El vagy tévedve, öregem! Kell egy hatékonyan termelő munkakörnyezet talán - ide értve mindent, munkamorált, szaktudást, hozzáadott értéket, versenyképességet. A szakszervezet csak ez után jön. Tehát akkor vered a melled, amikor már van is mire.

s 2018.11.14. 16:17:23

@balcán maxval bircaman: orbán a faszát a te mocskos pofádba verte. Vagy nem. Nála reklamálj, faszszopó buzigeci.

max bir ca · http://bircahang.org 2018.11.14. 16:19:27

@s:

A hétvégi pedóest is elmaradt??? Atya Isten, már világos, miért vagy ennyire durci...

s 2018.11.14. 16:22:58

@Hera Poliatevska: Hitelt vesznek fel, mint előttük már oly sokan. Vagy azt gondolod, hogy a lakossági fogyasztást kiszolgáló minden ágazatot hagynak tönkre baszódni, a kiskereskedelemtől egészen a közművek lakossági ágáig? Úgy, hogy ezekből mind áfa bevétele van a költségvetésnek?

s 2018.11.14. 16:24:07

@balcán maxval bircaman: Nem marad el. Anyád kiszopja a faszodat, apád meg rezsiszilárd szájába élvez.

s 2018.11.14. 16:31:56

@konrada: "de a pangás időszaka nem jó egy olyan befektetéshez, mely pénzt gyüjtöget"
Szerencsétlen. Attól, hogy itt pangás van, máshol még mehetnek jól a dolgok. Ezek az alapok a világ bármelyik részén elérhető eszközökbe fektetnek be. Tehát nem függnek a magyar gazdaság mindenkori állapotától.

s 2018.11.14. 16:38:12

@BiG74 Bodri: "Mond már el nekem például abban mi a ráció, hogy apósom aktív ideje alatt 150-160 eFt netto fizetést kapott, mellette fizette az adót, tb-t stb. Pár hónapja nyugdíjjas és kap kézhez 230 eFt nyugdíjjat ?"
Az a ráció, hogy szegény apósod - Isten tartsa meg jó egészségben még sokáig - nyugdíja a hátralévő élete során szépen el fogja veszíteni a vásárlóértékét. Ezért jobb eleve egy magasabb összegről indítani, mert lófaszt fog ez érni mondjuk már akár 15 év múlva is.

BiG74 Bodri 2018.11.14. 16:58:49

@s:
Jófej az öreg! A nyugdíj mellé még összehozogat havi 120-140 eFt-ot, oszt elvan.
A nyugdíjak elvileg infláció követőek, persze tudom, hogy mennyire.
A példát csak a mértékre hoztam fel, mert jelenleg a nyugdíjjas előélete és nyugdíj mértéke között igen laza, bármilyen mértékben alakítható kapcsolat van.

s 2018.11.14. 17:08:49

@BiG74 Bodri: "a nyugdíjjas előélete és nyugdíj mértéke között igen laza, bármilyen mértékben alakítható kapcsolat van"
Ameddig ez kedvező, addig nem kell pofázni. Egyébként nyugdíjból is lehet félretenni nyugdíjra. Ezt a trükköt kevesen ismerik, pedig itt volna az ideje beletanulni. Az elszegényedés ellen addig kell küzdeni, ameddig még van mit a tejbe aprítani.

BiG74 Bodri 2018.11.14. 17:39:21

@s:
Ejnye, ez nem pofázás kérdése. Magánemberként nem is pofázik senki. Viszont amikor az ország egészére kell tervezni, védhető, vállalható módon, akkor igenis, kell beszélni a mikéntről, meg a hogyanról.
Apósom most jutott el életében először oda, hogy nem egyszerűen van megtakarításuk, hanem, hogy lekötött megtakarításuk van.

Berelhetoreklamfelulet 2018.11.15. 10:44:24

@snel:
Az, hogy a piramis bedőlését elnyújtod, illetve a kifizetés csökkentésével akarod elfedni a tényt, hogy egy piramis, még nem változtat a tényen, hogy ott biza egy piramis lett építve. Az első befizetők többet kaptak, mint az utolsók, akik semmit sem fognak kapni.

"hosszabb távon majd a robotok által megtermelt új érték arányában történő befizetések által"
1, Túl sok scifit nézel, ideje lenne felébredni és a valóságban élni.

2, A piac gazdaság nem így működik.

3, Még ha meg is valósulna a kommunista álom amit felvázoltál, ez ugyan úgy nem érv arra, hogy nem piramis, hisz csak annyit csináltál, hogy más valakikkel fizeted meg az előzők nyereségét. Ettől még nem lesz végtelenig fenntartható, hisz nem tudsz végtelen ideig új pénzt teremteni ebből sem.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2018.11.17. 16:47:28

@midnightcoder2: Igen, a tolvaj fidesz szempontjából valóban. Ne védj tolvajokat, mert megtaknyosodik a gerinced!
süti beállítások módosítása